Särjet purossa


Tänä keväänä särjen kutu tapahtui myöhään. Maaliskuiset kelit jatkui lähes kesään saakka. Tulvaa ei tullut kun ei ollut talvella lunta. Vesi väheni purossa ja varmaan sen kylmyys piti kalat järvessä. Toukokuun 12. oli ensimmäinen päivä kun purossa alkoi näkyä pienten parvien liikehdintää. Kolme päivää myöhemmin kutu oli jo käynnissä mutta kaloja ei ollut kuin muutamia satoja. Tätä kesti viikon verran, kosken kivenkolot oli täynnä kutevia kaloja mutta purossa liikkui vain pieniä viiden metrin mittaisia parvia. Lämpiminä keväinä puro on ollut täynnä kaloja koskesta järveen ja homma on ollut ohi kahdessa päivässä.
Puolivälissä kutuviikkoa harmaahaikaratkin löysi apajan. Parina aamuna säikytin kaksi haikaraa puronsuusta. Yhtenä päivänä minkkikin kävi metrin päässä ihmettelemässä kun nojailin puron yli kaartuvaan runkoon. Asento oli sen verran paha, etten ehtinyt kääntää kameraa ennenkuin se katosi.
Tänä keväänä olin varustautunut kuvaamaan veden alta. Sukelluskotelon virkaa toimitti iso valettu lasipurkki jonka sisään pienemmän kameran sai juuri ja juuri pujotettua. Pohjalle vanha t-paita pehmusteeksi, näyttö yläasentoon, toisella kädellä purkin reunasta kiinni ja toinen käsi purkin sisään laukaisunapille. Tarkennus etukäteen vajaaseen puoleen metriin. Ja vettähän ei ollut kuin parikymmentä senttiä. Yllättävän hyvin toimi, valettu lasi ei aiheuttanut haittaavia vääristymiä.


SUMMARY: Roaches were late this spring. They came at May 12 and I could follow them for one whole week.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: